Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, την τρέχουσα εβδομάδα. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ιθάκη είπε χαρακτηριστικά "δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου". Η συζήτηση φαίνεται πως μετατίθεται από την επόμενη εβδομάδα και έπειτα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, η εν λόγω κυβερνητική πηγή φάνηκε να «μεταθέτει» τη συζήτηση αυτή για την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα.

Σημείωνε δε, ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αλλά διευκρίνιζε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο στις αγορές.
Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετικό ερώτημα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.
Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει χρόνο να μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις του και να μην πάρει αποφάσεις που ίσως οδηγήσουν σε κακά εκλογικά αποτελέσματα.

Tην ίδια ώρα «επί ποδός» βρίσκονται οι υπουργοί με αρκετούς εξ’ αυτών να εγκαταλείπουν τις παραλίες, με την αγωνία ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό άμεσα. Το αν τελικώς κάποιοι θα μετακινηθούν ή θα αποχωρήσουν από το υπουργικό συμβούλιο είναι το ερώτημα που τους απασχολεί. Πράγμα για το οποίο τον τελικό λόγο θα έχει ο κ. Τσίπρας.

Τα σενάρια και τα ονόματα

Πολλή κουβέντα, τέλος, έχει γίνει ως προς το αν κάποιος κυβερνητικός θα αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάλπες.
«Μα είναι δυνατόν να μη συζητάμε με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχουμε κοινή πορεία, τέτοιες σκέψεις; Τα τελευταία χρόνια υπήρξε βίαιη μετάγγιση στελεχιακού δυναμικού από το κόμμα στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας την κουβέντα που έχει ανοίξει. Πηγές με καλή γνώση του παρασκηνίου, πάντως, δεν απέκλειαν στο τέλος να μην υπάρξουν τεράστιες εκπλήξεις ενώ θεωρείται πολύ πιθανό πρώτα να γίνουν συνεδριάσεις των Οργάνων (Πολιτικό Συμβούλιο ή και Κεντρική Επιτροπή)  και εν συνεχεία, οι όποιες ανακοινώσεις.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επάνοδος του Νίκου Φίλη, αυτή τη φορά, μάλλον στο υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει μετακίνηση και του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπουργοποιηθούν και ορισμένα νέα σε ηλικία στελέχη, με τα ονόματα των Γ. Μπουρνού, Κ. Ζαχαριάδη, Ρ. Σβίγκου και Χ. Στάικου να εξετάζονται.

 

Τσίπραςανασχηματισμός